TV-kuvaukset työpaikkana

Istuin normaaliin tapaan studiossa seuraamassa kuvauksia monitorilta, ja ajatukset lähtivät harhailemaan. Mietin minkälainen työympäristö tv-sarjan kuvaukset oikeastaan on pidemmän päälle?


Sydänjää-sarjan kuvauksissa, taustalla Tanssii tähtien kanssa ohjelman lavasteet

Kokemusta on myös toimistotyöstä, jossa samat ihmiset pyörittävät samoja tehtäviä vuodesta toiseen. Hyviä puolia ovat, että rutiinit, tietyt työajat ja varmat tulot tuovat turvallisuutta. Huonoja puolia taas kyllästymisen vaara ja ummehtunut tunnelma, jossa ihmiset lyöttäytyvät yhteen toisiaan vastaan sekä kehityksen pysähtyminen. Työmotivaation säilyttäminen on a ja o, eikä ihan helppo tehtävä…

Kuvauksissa työpäivät ovat pitempiä kuin monessa työpaikassa, mutta joka neljäs viikko on kuvaustauko. (Big Brotherin kuvauksissa on ilmeisesti 24 tunnin työpäiviä.. huh!) Kyseessä on projekti, jossa on selkeä alku ja loppu. Ihmiset ovat hyvin erikoistuneita, jokainen ryhmä keskittyy vain omaan tehtäväänsä eikä puutu toisten työhön ja ohjaaja on pomo.

Työporukassa on aika tasapainoisesti miehiä ja naisia, tunnelma on leppoisa vaikka tahti on kova. Työmotivaatio on korkealla, koska työntekijät keskittyvät siihen, missä ovat hyviä ja mistä pitävät. Kuvauksiin on sen verran hankala päästä töihin, että uskon, että alalla ei pysy kauan jos ei viihdy. Toisaalta kilpailu on kova, joten freelancerina pitää pysyä skarppina, ettei tipu kyydistä. :)

Jostain syystä kuvauspaikalla ei ole näkynyt vanhempia työntekijöitä, ihmettelen minne eläkeikää lähestyvät tekijät häipyvät? Samalla tavalla kuin vauvapuluja ei ikinä näy missään? ;) Ymmärrän, ettei hektistä tahtia jaksa loputtomasti, alalla pitää siis olla jokin varasuunnitelma kun ei jaksa enää epäsäännöllisiä aikoja ja freelancerina olemisen epävarmuutta.

Luin näyttelijä Merja Larivaaran haastattelun Ilona-lehdessä ja kun huomasin, että siinä oli mainostettu tätä tv-sarjaa, uskallan kertoa sarjan nimen täälläkin. (Muuten olen mahdollisimman varovainen kun kirjoitan, etten vahingossa paljasta jotain, mikä ei saisi vielä vuotaa ulos.) Kyseessä on siis draamasarja Sydänjää, joka tulee MTV3:lla ensi keväänä.

Jännittävää, syyskuussa alkaa “Rikospoliisi ei laula” -sarja, jossa olin maskeeraamassa viime syksynä. Sisäpiiritietona voin kertoa, että sarjan työnimi oli “Koodi 01” joka koko työporukan mielestä oli selkeästi tyylikkäämpi kuin lopullinen nimi… mutta eihän asialle voi mitään kun joku isokenkäinen sanoo lopullisen sanan. ;)

Mutta elkää antako nimen pilata – hyvä sarja on kyseessä, hienosti tehty ja loistavat näyttelijät! Voisin hyvin katsella sitä vaikka en olisikaan ollut mukana, ja minä olen erittäin huono katsomaan tv:tä… :)