Eläköön terveys!

Tein uuden kategorian, “terveys”, koska aihe kiinnostaa minua ja se liittyy myös tiiviisti kauneuteen, eli mielestäni sopii hyvin tänne. Aikaisemmin olenkin piipahtanut aiheen puolella “kauneus”-kategoriassa.

Itse olen aina saanut olla tarkkana sen kanssa, mitä syön, koska olen ilokseni perinyt atooppisen ihon ja allergioita. ;) Mutta tässä vaiheessa elämää se tuntuu toisaalta hyvältä asialta, koska ymmärrän asiakkaitani, joilla on ongelmia ihonsa kanssa, ja olen myös kiinnostunut ottamaan selvää ihon ja esim ruokavalion yhteyksistä.

Herkkäihoisena huomaa nopeammin, mitä huono ruoka tekee iholle, kun taas normaali-ihoiset voivat vuosikaudet syödä epäterveellisesti ja vasta vanhempana huomaa täyden rupsahtamisen. Kyllähän selluliitit pikkuhiljaa kerääntyvät, ja huonolla ravinnolla keho jaksaa huonommin, mutta jos ei ole ikinä syönyt “oikein”, mistä sitä voisi tietää mihin pystyisi?

Hbl:n lauantailiitteessä “Volt” oli eilen artikkeli, jossa lääkäri Antti Heikkinen kertoo oman näkemyksensä nykypäivän tilanteesta Suomessa, jossa ihmiset syövät kaiken maailman kevyt- ja keinotekoisesti valmistettuja tuotteita ja samalla popsivat kolesterolia alentavia lääkkeitä siinä sivussa. Kuitenkaan ei saa sanoa ääneen, että jokin on pahasti pielessä. Ihmisiä pelotellaan rasvan ja kolesterolin vaarallisuudella, vaikka itse asiassa esim puhdas voi, joka on 100% luonnontuote, sisältää paljon aineita jotka suojaavat m.m. liikalihavuudelta ja rintasyövältä.

Suuremmissa määrin keskustellaan nykyään “transrasvoista”, jotka ovat jo esim Tanskassa kokonaan kielletty. Transrasvat syntyvät kun kovetetaan kasvisöljyjä, jotta ne saisivat kiinteämmän koostumuksen ja säilyisivät pidempään. Näitä rasvoja epäillään liittyvän moneen sairauteen, ylipainosta diabetekseen ja syöpään. Kaikki teollinen ruoka sisältää transrasvoja; einekset, jäätelö, keksit ja pahimpia ovat friteeratut ruoat, kuten ranskalaiset perunat.

Heikkilä suositteli m.m. näitä keinoja pysyä terveenä:

  • syö luonnollista, mahdollisimman puhdasta ja käsittelemätöntä ruokaa
  • käytä luonnollisia rasvoja kuten voi ja oliiviöljy
  • suosi vihanneksia kuten lanttu, nauris, kaikki kaalit sekä maitohapotetut vihannekset
  • vähennä hiilihydraattien käyttöä

1 kommentti

  1. Heidi 29/01/2007

    Energisimmät ihmiset ovat yleensä aika puhtaalla linjalla, olen huomannut.

    Esim Marco Bjurström ei syö ollenkaan punaista lihaa eikä eineksiä. Aira Samulinilla on keliakia, eli häneltä jää syömättä keksit, pullat, vehnäleivät, pastat yms. Pistää miettimään. ;)


Comments are closed.