Ylihoitamisen vaara

Totuus on, että suomalaisilla usein on pintakuiva, kiristävä iho, varsinkin talvella, jolloin saa kosteuttaa ihoa vähän väliä, ettei se kärsi ilmastosta liikaa. Kuitenkin meistä moni välillä ylihoitaa ihoaan, jolloin lopputulos ei myöskään ole paras mahdollinen.

Eron huomaa esim mökillä, jolloin voi olla päiväkausia laittamatta mitään kosmetiikka iholle, ja sehän tykkää, tasapainoittuu ja rauhoittuu. Iholla on mahtavat voimavarat korjata itseään, jos sille antaa mahdollisuuden.

Välillä pukkaa näppyä ihan sen takia, että ylihoitaa ihoa, käyttää liian voimakkaita puhdistusaineita tai pesee naamaa liian usein. Kun iho erittää talia, se pyrkii saavuttamaan normaalin kosteustasapainon ja jos puhdistaa (kuivattaa) pintaa liikaa, talia erittyy entistä enemmän. Toistepäinkin voi käydä, jos kosteuttaa sekaihoa enemmän kuin mitä tarvitsisi.

Kasvoja ei kannata kuoria enempää kuin max 2 kertaa viikossa, koska se on iholle hyvin rasittava toimenpide. Jos tuntuu, ettei iho aina kaipaa kosteutta, voi silloin käyttää pelkkää kasvovettä ja olla laittamatta vaikka yövoidetta. Iho korjaa vaurioita yön aikana ja jos sen rasvaa tukkoon niin se ei pysty tasapainottamaan itsensä vaikka kuinka yrittää.

Ennen tärkeää päivää, kuten häitä, suosittelen kuitenkin, että levittää illalla esim kosteuttavan naamion, jotta iho on aamulla superkosteuttu ja pehmeä. Meikki istuu niin paljon paremmin iholla kun siinä ei ole yhtään kuivaa kohtaa. Jatkuvalla syötöllä ei kuitenkaan kannata ylikosteuttaa ihoa.