Vuosikymmenien meikkitrendit

Huomasin, että tietoa vuosilukumeikeistä haetaan paljon netistä, silloin tällöin joku eksyy tänne blogiin. Tässä lyhyt lista, mitä käytettiin minäkin vuosikymmenenä. Näitä tietoja saattaa tarvita kun valmistautuu teemabileisiin tms. Saa täydentää jos jotain tärkeää puuttuu, itse olin paikalla vasta 70-luvulta lähtien, eli joitain asioita on saattanut mennä ohi. :)

1900
Naiset käyttivät huulipunaa ja kalkkimaista puuteria, joka valkaisi ihoa, kylpivät sinkkioksidissa ja suojasivat itseään auringolta.

1910
Luonnollisen näköinen meikki, kevyt huulipuna, puuteria, vaseliinia luomille.

1920
Vaalea iho, tummat silmät, toisaalta näkyi vielä myös silmiä jossa pelkkää vaseliinia luomissa. Verenpunaiset huulet, terävä amorinkaari. Kevyt poskipuna, kulmat nypittiin ohuiksi.


1920-luvun meikki

1930
Greta Garbo, Marlene Dietrich, Jean Harlow
Meikki 1920-luvun kaltainen, mutta kevyempi, esim vaseliinia luomella, ripsiväriä tai mahdollisesti utuinen luomiväri.

1940
Ingrid Bergman, Bette Davis, Rita Hayworth, Ava Gardner
Silmämeikki pysyi luonnollisena, huulet tiilenpunaiset, huulien muoto muuttui, amorinkaarta levennettiin. Paljon valoa ja varjoja (luiseva, etäinen, “vahva nainen” -imago). Pakkausmateriaaleista ja meikeistä oli pulaa, meikit huonolaatuiset ja kuivahkot. Pidemmälle 1940-luvulla silmämeikki vahvistui, tummeni ja kulmakarvat voimistuivat.

1950
Marilyn Monroe, Elisabeth Taylor, Audrey Hepburn,
Brigitte Bardot

Kuunsirpinmuotoinen nestemäinen eyeliner, kauniit ja pyöreät huulet, huulipunan väri lämmin punainen, oranssiin menevä. Persikanväristä poskipunaa sai olla paljon, ohimoista poskipäille, kauneuspilkkuja piirrettiin ruskealla luomivärillä, kulmat korostettiin. Iltameikissä käytettin turkoosia luomilla.


1950-luvun meikki

1960
Huippumalli Twiggy
Isot nukkemaiset silmät, paljon mascaraa ja tekoripsiä, pinkkiä poskipunaa poskipäille kevyesti, laajalle alueelle. Huuliin rajaus ruskealla kynällä, vaaleaa, pinkkiä huulipunaa.

1970
Charlie’s Angels, ABBA, Liza Minelli
Ruskettunut iho, vaaleansinistä luomiväriä, kulmat nypittiin ohuiksi, vähän mascaraa, ei rajauksia. Huuliin vaaleanpunaista kiiltoa (1980-luvulle päin huulet punaisemmiksi).

1980
Madonna, Grace Jones, Annie Lennox
Punkhenkinen meikki, värikkäitä luomivärejä, montaa eri sävyä kerralla. Silmämeikki viistomainen, värejä saatettiin häivyttää ohimolle saakka, kulmakarvojen yli. Käytettiin kirkkaanvärisiä kyniä ja ripsivärejä (vihreä, sininen), kulmia ei nypitty. Meikki muuttui luonnollisemmaksi 1980-luvun loppua kohden.

Ja lopun tiedämmekin jo? :)

Nykyään tuntuu olevan hankalaa määritellä yhtä tiettyä tyyliä kokonaiselle vuosikymmenelle koska trendit vaihtuvat niin nopeasti ja tyylejä on monenlaisia. Tosin trendejä voi analysoida vasta jälkikäteen. Mutta nauttikaamme sekä uusista vaihtoehdoista, että retroilusta!

1 kommentti

  1. Heidi 31/12/2009

    Ysärimeikistä sen verran, jos joku on ehtinyt unohtaa, että silloin oli luonnollisuus ja luonnonmukaisuus taas pop. Meikki oli mattaa ja ruskeaa. Jälkeenpäin nähtynä suht. tylsää, mutta onneksi saa taas tehdä mitä haluaa ja olla hehkuva 2000-luvulla! ;)


Comments are closed.