Teatterikampaamon arkea

Olin luvannut auttaa tarvittaessa Helsingin Kaupunginteatterin maski- ja hiuspuolella Rebecca-musikaaliin, mutta nyt aloitus siirtyikin eteenpäin Sydänjää-kuvausten takia. Kävin kuitenkin eilen tutustumassa kampaamoon ja seurasin kuinka näyttelijät laitettiin kuntoon ennen illan esitystä.

Ensimmäiset näyttelijät tulivat klo 17 ja kolmella tekijällä oli kädet melko täynnä puolitoista tuntia eteenpäin. Näyttelijät kokoontuvat puoli tuntia ennen esitystä joka alkaa klo 19. Rebecca-näytökseen suurimmalle osalle naisista tulee peruukki päähän, joten hiukset “natutetaan” peruukkisukan alle. Näin peruukki on helppo kiinnittää hengettömillä. Mitä vauhdikkaampi show sen paremmin peruukki pitää olla kiinni. Pitkät hiukset letitetään kahdelle tiukalle ranskanletille jotka kiinnitetään pinneillä ristiin.

Peruukin alle tulee mikrofonipiuha, joka laitetaan hieman eri kohtaan otsaa jokaiselle näyttelijälle. Erittäin kiehtovaa, kuulemma liittyy kallonmuotoon. Päänäyttelijöille tulee ykkösmikrofonin lisäksi varamikki, siltä varalta, että mikrofoni pettäisi. Koska päänäyttelijät ovat melkein koko ajan lavalla, mikinvaihtoja ei ehdi tehdä jos tulee tekninen vika, joten ekstramikki on oltava helposti saatavilla.

Meno oli kuin minkä tahansa työpaikan taukohuoneessa (jos taukohuoneesssa olisi kampaamo?). Osa näyttelijöistä lukivat itsekseen juorulehtiä sillä välin kun heidän hiuksia laitettiin, osa heitti keskenään läppää tai juttelivat työhön liittyvistä asioista. Pääsin itsekin kiinnittämään parit mikkipiuhat, miehet kertoivat paikan johon mikki piti sijoittaa otsalle ihoteipillä, piuhan kohdalle tuli jakaus ja piuha kiinnitettiin parilla klipsulla hiuksiin. Tämän jälkeen hiukset kammattiin piuhan yli, jotta se ei näkyisi. Tummahiuksiselle näyttelijälle väritettiin piuha vielä mustalla tussilla, jotta se ei erottuisi vaaleana.

Peruukkivaihtoja en nähnytkään tällä kertaa, koska pääsin katsomaan esitystä. Hieno oli, suosittelen. Teatteri on kyllä mahtava taidemuoto, ihana päästä tutustumaan paremmin tähänkin maailmaan. :)