Meikkaajan small talk -opas ;)

Ihmiset ovat hurjan mielenkiintoisia, itse saan kiksejä erilaisista kohtaamisista ja tästä elämänpituisesta interaktiivisesta oppimisesta, kun olemme kaikki niin kivasti uniikkeja. :)

“Always remember you’re unique
– just like everybody else”

Kun tapaa ihmisen ensimmäistä kertaa, keskustelun voi aloittaa jostain ihan yksinkertaisesta asiasta, vaikka “onpas tullut lunta” ja sen jälkeen kuuntelee mitä toinen sanoo. Mitä tahansa hän vastaakin, siitä voi poimia jonkin avainsanan ja jatkaa juttua.

Kannattaa kuitenkin mieluummin valita neutraalin tai positiivisen asian, jotta fiilis pysyy mukavana. Eli jos hän vastaa “joo, vituttaa kaivaa auto lumihangesta joka päivä” jatkaisin mieluummin kysymällä “onneksi kohta on kevät.. minkälainen auto sinulla on?” kuin “vituttaa todella, miksi koko vuosikymmenen lumet pitää tulla samana talvena!”. Keskustelun tunnelma heijastuu suoraan sinuun, jos menee valitteluksi niin sinut muistetaan negatiivisena tyyppinä. ;)

Jos keskustelukumppania ei kiinnosta puhua vaikka autostaan, voit aina poimia jonkin toisen sanan seuraavasta vastauksesta ja jatkaa siitä. Sen huomaa kyllä kun osuu johonkin mielenkiintoiseen aiheeseen, kun toisen silmät rupeavat loistamaan ja hän vastaa innokkaammin ja monisanaisemmin. Joskus törmää väkisin vahingossa aiheeseen, josta toinen ei todellakaan halua puhua, ja silloin kehonkieli yleensä kertoo sen nopeasti. Kädet menevät ristiin, katse harhailee ja hän vastaa välttelevästi.

Aina voi vaihtaa aihetta jos menee umpikujaan ja kysellä taas jotain muuta, “oletko katsonut Putousta?” tms ajankohtaista ja neutraalia. Välillä joutuu vähän kalastelemaan ennen kun mitään tarttuu koukkuun. ;)

Meikkaajan näkökulmasta parasta on löytää aihe, joka kiinnostaa asiakasta, jollon voi itse keskittyä meikkaamiseen ja kuuntelemiseen ja vähemmän puhumiseen, jatkuvasti nappaamalla kertomuksesta avainsanoja ja kyselemällä niistä. Tarkoitus ei kuitenkaan ole udella, vaan välillä voi vuorovaikutteisesti jakaa jotain omaa, kun se sopii tilanteeseen. Asiakas ei maksa siitä, että hänelle kertoo oman elämäntarinansa, joten jos hän ei kysele mitään, sen voi ottaa signaalina siitä, ettei häntä välttämättä kiinnosta. :)

Joissakin tapauksissa asiakas on kertakaikkiaan huonolla tuulella, omissa ajatuksissaan tms jolloin voi olla hyvä idea vaan olla hiljaa. Jos body language on yksiselitteisesti torjuva ja varovasti kyselemällä selvität, ettei se liityy itse meikkaustilanteeseen (ihan pelkkä “mitä sulle kuuluu?” yleensä jo kertoo sen verran, että häntä väsyttää tai lapsi on sairastunut tms), voit tulkita tämän niin, ettei hän juuri nyt halua keskustella mistään (tämä varsinkin asiakkaiden kohdalla, joita tapaa useammin ja on vähän oppinut tuntemaan).

Asiakaspalvelutilanteita on parempi olla ottamatta henkilökohtaisesti, ainakaan negatiivisessa mielessä. Itse olen joissain tilanteissa hieman ujo, joten oma heikkous on välillä muiden ylitulkitseminen. Se hyvä puoli vanhenemisessa kuitenkin on, että suhtautuu asioihin rennommin koko ajan. Moka on lahja, kuten improteatteri-ihmiset sanovat. ;)

Body language

Alitajuntamme ymmärtää kehonkielen, ja sen takia joidenkin ihmisten kohdalla tulee heti hyvä fiilis kun taas toisten kanssa homma ei meinaa toimia. Kehomme ovat peilejä, ja peilaamme toisiamme jatkuvasti, joten tilanteisiin voi useimmiten vaikuttaa itse.

Mitä enemmän toisten signaaleja osaa tulkita tietoisesti, sen parempi. Tällöin huomaa heti kun joku on varautunut ja voi edetä varovaisemmin. Esim. häämeikin koemeikissä törmään välillä ihmisiin, jotka istahtavat tuoliin kädet ristissä ja ovat selvästi epäluuloisia.

Tällöin voi olettaa, että asia ei ole henkilökohtainen (vastahan tapasitte, ei ole vielä voinut syntyä antipatiaa;) ja sen sijaan, että hyökkää heti levittämään meikkiä kyselee ensin, mitä asiakas on ajatellut ja toivoo. Usein käy ilmi, että hänellä on huonoja kokemuksia meikkaajista, esim klassinen vanhojen tanssi -meikki jossa nuori nainen on meikattu vahvan tätimäisesti, ja ymmärrettävästi hän ei halua olla sen näköinen hääpäivänään. Näissä tapauksissa kannattaa vakuuttaa, ettei tee sellaista meikkiä, ja pitää sanansa. :)

Jos ei halua opiskella body language -kirjoja niin maikkarilla on alkanut uusi sarja, “Paljastavat valheet” josta saa hyviä vinkkejä (maanantaisin klo 21). Tarkkailemalla ihmisiä ympärillään oppii tietysti myös paljon. Eiku kahvilaan vaan tirkistelemään sanomalehden takaa! ;)


Aina ei ole helppo keksiä jatkokysymyksiä (klippi Pasila-sarjasta)