Meikkaajan työstä

Välillä tulee kyselyä meikkaajan ammatista; joku suunnittelee kenties siihen ryhtymistä tai opiskelee jo alaa. Ajattelin, että vastaan nyt kerran niin tyhjentävästi kun pystyn, jotta voin jatkossa laiskasti lähettää vastauksena tämän jutun linkkinä. ;)

1) Mistä koulusta olet valmistunut? Ovatko kaikki meikkitaiteilijat käyneet ammatillisen koulutuksen, vai voiko lukiosta jatkaa lukemaan meikki-
taiteilijaksi?

Maskeeraajaksi ei niinkään “lueta”, vaan ammatti opetellaan tekemällä hommia. Jotkut kuuluisat meikki-
taiteilijat maailmalla ovat itseoppineita, he ovat pienestä pitäen tehneet kokeiluja meikeillä ja oppineet hyvin taitaviksi. Jos ei kuitenkaan halua opetella kaikkea kantapään kautta, löytyy myös erilaisia koulutuksia (kannattaa etsiä netistä). Itse olen käynyt International Make Up Centerin Helsingissä ja valmistuin keväällä 2005 meikkaaja-maskeeraajaksi.

En halua ottaa kantaa siihen, mikä on hyvä koulu ja mikä huono. Kouluja tulee ja menee, joissain on parempi opetus, joissain huonompi. Riippuu hyvin paljon omasta asenteesta ja aktiivisuudesta mitä jää koulutuksesta käteen. Tosin luotettavan koulun tunnusmerkkejä voi esimerkiksi olla, että se on ollut toiminnassa jo kauan.

2) Löytyykö meikkaaja-maskeeraajille töitä? Millaista palkkaa työstä saa?

Töitä on, mutta niitä ei ole ihan joka kiven alla, ja alasta riippuen hieman kausiluontoisesti. Alussa kannattaa yrittää päästä kokeneemman kollegan assariksi ja olla valmis tekemään jonkin verran töitä pienellä palkalla tai peräti ilmaiseksi, jotta kartuttaa kokemusta ja osaamista.

Palkka riippuu hyvin paljon siitä, minkälaisia töitä teet. Mitä epävarmemmat tulot sinulla on, sen korkeampi on palkka. Meikkaajat, jotka tekevät lyhyitä, päivän-pari kestäviä keikkoja eri työnantajille, voivat laskuttaa hyvin paljon enemmän kuin ne, jotka ovat vakituisessa työsuhteessa. Toki joillakin aloilla palkat eivät ole ihan ajan tasalla, esim teatterityöstä maksetaan mielestäni aivan liian vähän työhön nähden.

Tälle alalle ei sinänsä kannata pelkän rahan takia ryhtyä, taiteellisen työn arvostus on valitettavan alhainen…

3) Voisitko lyhyesti kuvailla työpäivääsi, mitä siihen mahdollisesti kuuluu ja kuinka pitkäksi päivät venyvät. Milloin aloitat/lopetat työt?

Riippuu minkälaista työtä tekee. Itse olen tehnyt enimmäkseen “liikkuvaa kuvaa”, mikä usein tarkoittaa pitkiä päiviä (9-13h, pahimmillaan yli 20h) ja välillä outoja työaikoja, esim yökuvauksia. Maskeeraaja on ensimmäisenä paikalla, koska maskit tehdään tietenkin ennen kun kuvaukset alkavat.

Harva elättää itsensä täysin maskeeraajan hommilla, varsinkaan uran alussa, joten voi olla hyvä tehdä jotain muuta työtä siinä sivussa. Itse tein jonkin verran myynti/konsulenttihommia. Kaikesta oppii jotakin!

4) Minkä koet itsellesi haastavaksi/vaikeaksi maskeeraajan ammatissa?

Haastavinta on ehkä se, ettei ole vakituista työtä, projektit tulevat ja menevät, saa olla skarppina koko ajan ja etsiä uutta, luoda kontakteja. Jotkut projektit ovat pääosin ihania, joissakin saa purra huulta ja suorittaa. Tällaista tää pätkätyöelämä on monella eri alalla.

5) Mitä kautta päädyit maskeeraajan ammattiin?

Olen ollut toimistotyössä aikaisemmin, mutta se ei ollut tarpeeksi sosiaalista, eikä varsinkaan taiteellista makuuni. Jossain vaiheessa tajusin, että nämä kaksi toivomusta voi ammatissa yhdistää ja rupesin säästämään maskeeraaja-
koulua varten. Tosin maskeeraaja ei ole ikinä “valmis”, sitä kehittyy koko uransa aikana ja kestää vuosia ennen kun voi sanoa olevansa loistava työssään.

6) Kuinka paljon olet rahallisesti joutunut sijoittamaan ammattiisi (koulu/työvälineet)?

Koulutus maksoi vajaa 5000e. Materiaaleihin ja välineisiin kulutan koko ajan.. pyrin pitämään pakin ajan tasalla ja kokeilen mielelläni uusia tuotteita. Hyvät siveltimet ovat todella tärkeitä, niistä pidän huolta ja vaihdan jatkuvasti vanhat ja huonot uusiin.

7) Millaisille ihmisille suosittelisit tätä ammattia? Mitä meikkaaja/maskeeraajalta vaaditaan erityisesti verrattuna esimerkiksi kuvataitelijan tai kosmetologin työhön?

Joustava, sosiaalinen ja ahkera pärjää. Sitten pitää myös rakastaa tätä hommaa, jotta jaksaa pidemmän päälle.

En osaa täysin vertailla, koska en ole kuvataiteilija (vaikka nuorempana halusinkin olla) enkä kosmetologi, mutta näkisin, että kuvataiteilijan työ on enemmän omissa oloissa olemista, eli jos on taiteellinen, mutta haluaa rauhassa itse tehdä eikä ole niin yltiösosiaalinen niin sellaiselle se sopii paremmin? Taiteilijaksi ei varmaan sinänsä noin vaan ryhdytä, kai se on jossain määrin kutsumusammatti. Kosmetologin työ on lähempänä hoitoalaa kuin taiteilijaa, mielestäni. Meikkaus on ilmeisesti aika pieni osa heidän työtään.

Maskeeraajalle taas on välttämättömyys olla sosiaalinen ja tulla toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa. Pitää pystyä tekemään töitä kiireessä, ideoida ja keksiä ratkaisuja sekä toteuttaa ne nopeasti. Tämä siis lähinnä tv-työssä, mutta myös muualla. Kuvausmeikkaajalla ei välttämättä ole ihan niin kiire (tosin kaikki odottavat, että malli on valmis, jotta päästään hommiin), mutta jäljen pitääkin olla täydellinen. Kuva ei anna anteeksi jos on suttuisesti tehty meikki ja sellaista meikkaajaa ei kutsuta uudestaan töihin.

8) Millaisia ovat lempityösi (esim. maskeeraus, kuvausmeikit, bodypainting?)

Vaihtelu virkistää. Kesällä tulee tehtyä häämeikkejä, mikä on mukavaa, mutta sitten taas välillä on kiva tehdä vaikka tv-sarjaa, johon saa taiteilla ruhjeita, tehdä vanhennuksia yms. En haluaisi tehdä pelkästään yhdenlaisia meikkejä, siihen voisi jossain vaiheessa kyllästyä.

Onnistuminen on asenne. Se on avoimuutta uusille ideoille, halukkuutta kuunnella, innokkuutta oppia, halua kasvaa ja
joustavuutta muuttua.
-BJ Gallagher-

1 kommentti

  1. Santeli 19/08/2010

    Oi ja vau, olipa ihana lukea kattavasti työstäsi… Mutta OI WAU, kuvat ne vasta kertoivat paljon!!! Mahtavaa ja monipuolista, arvostan niin sitä, että olet “omalle alallesi” itsesi etsinyt ja löytänyt :D Vaikkei se aina ole helppoa ollut, eikä ole sitä aina vieläkään.
    Lämpöhalit ja levollista unta, Ystäväinen!


Comments are closed.